Немски препарат убива COVID-19 за секунди

от admin 26/11/2020 0 коментари

С него дезинфекцираха врати, компютри и работни плотове в Медицинския университет

Немски нанопрепарат за секунди отстранява вируси, микроби и бактерии. Става дума за иновативен течен препарат на NanoCoat, който осигурява дълготрайна защита на повърхностите. Така той може да се окаже най-добрата защита и в профилактиката срещу COVID-19, когато хигиената и дезинфекцията излизат на дневен ред. Новата разработка е на европейска научна лаборатория и може да се окаже без аналог в света за превенция на здравето.

Демонстрационно с него дезинфекцираха част от повърхностите в Медицинския университет в Пловдив – дръжки на врати, компютри, санитарните възли, работни плотове, седалки, т.е. най-често докосвани повърхности в сградата на Ректората на МУ.

Оказва се, че България е една от 4-те страни в света, в която е разрешено официално да се използва антибактериалният и антивирусен продукт – нан покритие LiquidGuard, който защитава повърхностите минимум 1 година. През 2019 г. той спечели наградата за иновативен продукт номер 1 на Германия в областта „Хигиена и антимикробна защита”.

LiquidGuard е изобретен и произвеждан от немската компания Nano Care AG Deutschland съвместно с Института за нови материали „Leibnitz“ Saarbruecken. Уникалността му се състои в това, че веднъж нанесен върху дадена повърхност, има въздействие минимум 1 година. Като в същото време постига 99,9% унищожаване на бактерии, гъбички, плесени.