Нанопрепарат ще пази областната управа в Пловдив за години напред

от admin 26/11/2020 0 коментари

България е една от 4-те страни в света, в която е разрешено официално да се използва антибактериалния и антивирусен продукт Liquid Guard

 

Дезинфекцираха дръжки на врати, перила, компютри, работни плотове, столове, както зали и  санитарни възли в сградата на Областна администрация Пловдив с единствения засега в света антибактериален и антивирусен нанопродукт за дълготрайна защита Liquid Guard (Ликуид Гард).

Немският нанопрепарат №1, който предпазва минимум 1 година третираните с него повърхности, бе предоставен безплатно от фирмата-вносител „Нано Коут“.

„Избрахме Областна администрация, защото тук ежедневно се провеждат срещите на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб, а членовете му са лекари и работят в големите болници, които са на предна линия в борбата с коронавируса“, каза управителят на „Нано Коут“ арх. Григор Михов.

„Благодаря на фирмата за жеста. В сегашната ситуация  е много важно, да се мисли в дългосрочен план за това как най-ефективно и с помощта на  новите технологии да се отговори на подобни предизвикателства“, коментира областният управител на област Пловдив Дани Каназирева. 2000 лева е стойността на дарението, нанопокритието е без аналог за превенция на здравето.

С препарата бяха обработени безплатно преди дни заседателната зала, работни места в Община Бургас и автобус от градския транспорт на морския град, както и сградата на Ректората на Медицински университет – Пловдив.

Катедрата по микробиология и имунология към университета направи и тестове за продължителна антимикробна защита на 24 часа, 48 часа и 14 дни след третиране с „Ликуид Гард“. Резултатът от изследването показа много добър антибактериален ефект спрямо използваните тест – микроорганизми.

В Бургас започна поетапно третиране с „Ликуид Гард“ на спирките на градския транспорт, пейките в парковете, детски площадки, открити фитнес площадки, автобуси на градския транспорт, детски ясли и градини, здравни заведения, общинските приемни. В Несебър е дезинфекциран хемодиализен център.

България е една от 4-те страни в света, в която е разрешено официално да се използва антибактериалния и антивирусен продукт Liquid Guard, който защитава повърхностите минимум 1 година. Същият спечели наградата за иновативен продукт номер 1 на Германия за 2019 г. в областта „Хигиена и антимикробна защита”. Liquid Guard е изобретен и произвеждан от немската компания Nano Care AG Deutschland, съвместно с Института за нови материали „Leibnitz“ Saarbruecken.

Уникалността му се състои в това, че веднъж нанесен върху дадена повърхност, дълготрайността му на въздействие е минимум 1 година, с 99,9% унищожаване на бактерии, гъбички, плесени.

Тестовете в немски лаборатории са доказали, че „Ликуид Гард“ унищожава и вирус Инфлуенца Тип А и SARS – тежкият остър респираторен синдром коронавирус 2 (много епидемиолози свързват Covid-19 със SARS).

Втората, основна характеристика на продукта, която го отличава от другите, е начинът му на действие. Нанопокритието от аморфно стъкло създава върху повърхностите слой от милиони положително заредени остриета, които привличат и пробиват отрицателно заредените клетъчни мембрани на микроорганизмите и ги унищожават чисто механично – елиминация без създаване на резистентност.

Продуктът създава изключително твърд, защитен слой върху всякакви повърхности, който не може да бъде премахнат по никакъв начин, освен абразивно, което допринася за дълготрайния му ефект от над 1 година.

„Ликуид Гард“ се предлага онлайн в удобни за ползване у дома и офиса пулверизатори от 30 мл, достатъчни за покриването на 12 кв./м площ.

Големи български фирми като АЕЦ Козлодуй, Спиди, Атаро Клима, Макском, италианската текстилна групировка Миролио груп, матраци „Симеонов“ и др. вече използват този нанопродукт, като направиха и собствени изследвания в български лаборатории.

Източник: desant.net