Нанопокрития осигуряват невидима защита на фасадата

от admin 26/11/2020 0 коментари

Големи изследователски лаборатории и бизнесът си подават ръка, за да удължат живота на сградите, като ги пазят от влага и мухъл.

 

Пандемията от COVID-19 ни изправи пред един необичаен факт – оказа се, че коронавирусът се задържа дълго върху метални и стъклени повърхности.

 

Също върху хартията. В този аспект вирусът е много устойчив, казват експертите. Световните производители в сферата на строителството обаче имат решение за проблема. Новите разработки залагат на иновативни нанопокрития.

 

Идеята е фасадата на сградата или повърхностите вътре в нея да се „покрият“, така че да имат трайна антимикробна защита.

 


Това се постига чрез иновативните нанопокрития, обясни арх. Григор Михов. "Представете си сграда, чиято фасада е със специално покритие, което <210> осигурява невидима защита. У нас фасадите на сградите обикновено след 2 години започват да събират мръсотия, мухъл, плесени. С новото покритие обаче върху повърхността им се създава ултра тънка дишаща 3D мрежа, която трайно отблъсква водата и мръсотията от порестата структура. Така повърхнините стават силно устойчиви на разрушаване или надраскване,спомагат за дълготрайна защита от корозия, екстремна антифрикционна способност, замърсяване. А фасадата е самомиеща се и не сеповрежда при дъжд например“, обясни архитектът. Новото покритие е със силата да отблъсква до 95% мръсотия и 98% от мъх, лишеи и гъбички от абсорбиращи материали като камък, бетон, тухла или теракота. По света този материал е познат под името Nanoflex.

 

Реално днес нанотехнологиите са бъдещето и те отварят нови възможности и на строителния пазар. Експертите ги наричат ключова технология на 21. век, а в много от развитите държави, като Германия, Швейцария се провеждат редица изследвания в тази област под формата на проекти между обществени изследователски институти и самите предприятия.

 

След кризата с COVID-19 все повече предприемачи ще бъдат принудени да повишат качеството на своите строежи. И да заложат на подобни иновации, твърди арх. Михов. Нанопокритието може да удължи живота на жилището поне с 10 години. То е подходящо и за обезпаразитяване на хотелите, което е напът да започне масово след края на извънредното положение.

 

В инфраструктурните обекти пък набира популярност Nanoflex Infusion – друг високоефективен продукт, който прониква дълбоко вабсорбиращи минерални субстрати като камък, бетон, тухла или теракота. И ги предпазва от хидростатично налягане и повишаваща се вода. „С продукта може да се третира повърхностно Альоша на Бунарджика. Помните как преди време се опитвахме да почистим паметника от набезите на вандалитеи техните графити“.

 

Продуктът е особено подходящ за Пловдив, тъй като градът е с високи подпочвени води и тук е важно как се справяме с процесите на т.нар. водоотблъскване. За първи път Nanoflex Infusion влезе в действие при консервацията на мозайките на Голямата базилика, уточнява арх. Михов. Всички 2000 кв. м мозайки на паметника са консервирани и запазени чрез иновативния продукт на  NanoCoat.

 

В Австрия например Nanoflex Infusion отдавна е стандарт в реновирането и консервирането на паметници на културата.